Aldershot Youth Swimming Club
Wednesday's 6pm - 7:30pm

Home Page
Swimming Courses
Our Calendar for the year ahead
Pool Plan
Test Dates
Distance Swimming
Contact Us
 
Spring 2012
Summer 2012
Autumn 2012
Spring 2013
Summer 2013
 
Autumn 2013
Spring 2014
Summer 2014
Autumn 2014
Spring 2015
 
Summer 2015
Autumn 2015
Spring 2016
Summer 2016
Autumn 2016
 
Spring 2017
Summer 2017
Autumn 2017
Spring 2018
Summer 2018
 
Autumn 2018
Spring 2019
Summer 2019
Autumn 2019
Spring 2020
         
         
         
         

Water Safety Questions and Answers - Octopus 1,2 & 3

1. How would you telephone for help ?
Answer: To telephone for help you could dial 112
(prefered number especially for mobiles) or 999 and ask for the service you require.

2. What are the four parts of the Water Safety Code ?
Answer: The four parts of the water safety code are: Spot the dangers,
Take safety advice, Don't go alone, Learn how to help.

3. What is the difference between swimming in a pool and swimming in open water ?
Answer: The difference between swimming in a pool and swimming in open water are manly in a
pool there is clean water and in open water the water is mucky. At open water you do not know
the depths of the water where as in a pool you can.

4. What water hazards/dangers are there in the home or garden ?
Answer: Open water is not supervised where as a swimming pool there are lifeguards
supervise. Water dangers /hazards at home could be bowls, paddling pool, swimming pool,
water butts, puddles.

5. What water hazards are there in a park ?
Answer: Water dangers or hazards in a park could include streams, rivers, canals,
gravel pits, reservoirs.

6. What water hazards or dangers are there at the beach or seaside ?
Answer: Water dangers or hazards at the seaside could include all mentioned above
and groynes, rock pools, breakwaters, quick sands, watercraft.

7. What warning flags are there at the beach or seaside ?
Answer: Red- Do not enter the water Red and yellow-patrolled bathing area Black and white
quartered-craft area orange with blue diagonal stripes-signal flag.

8. Why are rivers dangerous ?
Answer: Rivers are dangerous because they may be very cold, whirlpools. rocks, and weeds.

9. Why are canals dangerous
Answer: Canals are dangerous because steep edges at locks, metal objects. polluted
and mucky, broken glass. Some places where it would not be safe to swim would be lakes,
rivers, canals, unless these places are supervised for any reason.

10. Name some places where it would not be safe to swim ?
Answer: Some places where it would not be safe to swim include canals, rivers, streams,
reservoirs,
gravel pits or any where with out correct supervision from lifeguards or a responsible adult.

11. Why should you never go swimming alone ?
Answer: You should never go swimming alone because there would be no one to call for help
if you need it.

12. If you go swimming on holiday what should you do first ?
Answer: If you go swimming on holiday make sure you are swimming in a supervised lifeguard area.

13. If you go swimming at the seaside what should you do first ?
Answer: If you go swimming in the sea you should the local conditions should be checked
and only
swim in a lifeguard area.

14. If you go swimming at a new pool what should you do first ?
Answer: If you go swimming at a new pool you should check any notices about the pool,
also check
pool depth notices and where it is safe to jump in etc.

15. If you see someone downing at the swimming pool what should you do ?
Answer: If you see somebody drowning in a swimming pool you should sound the alarm
and tell a lifeguard.

16. If you see someone drowning in open water what should you do ?
Answer: If you see someone drowning in open water you should access the situation and raise
the alarm, a rescue should only be attempted if it is possible with out endangering the
life of the rescuer.

17. How can you help somebody who is drowning without putting your self at risk ?
Answer:
Rescues which may be possible include:To throw a rope, areach rescue form the side,
a wade in rescue if the water is shallow.

18. What rescue services can help you at the seaside ?
Answer: Rescue services, which can help at the seaside, include coast guard,
beach lifeguards, lifeboats, fire service, police, and ambulance.

19. How could you reach some body that has fallen into water and
cannot swim very well ?
Answer: A reach rescue may be possible by lying flat and reaching out to the person downing.
A long item is needed here like a stick.

20. What would be the best aid to use to reach somebody who
needs help in water ?
Answer: Anything, which is available, can be used for a reach rescue as long as it is strong
and can reach the person.

21. What could you use to throw to somebody who needs help in open water ?
Answer: An aid which can be thrown to a person who need help. Examples of aids could
be a Rope, Life Belt, Plastic Container, Ball or a Piece of Wood.

Water Safety Questions and Answers - Goldfish 1,2 & 3

1. Give examples of whistle signals used in your pool with their meaning ?
Answer: The answer is Specific to the centre. For our pool, 1 long blast means clear the pool,
1 short blast to attract lifeguard and 2 short blasts to indicate lifeguard is entering
the water.

2. Why you should you walk and not run on the poolside ?
Answer: Running is dangerous on the poolside as it may be slippery and is likely to result
in a peson slipping
and falling which may cause injury.

3. How do you know where the shallow end of the pool is ?
Answer: There are signs around the pool on the wall informing swimmers how deep
the water is.

4. When would you go to the toilet ?
Answer: Pupils should go to the toilet prior to the lesson and ask to leave the pool if the lesson
has started.

5. If you have long hair what should you do with it before entering the water ?
Answer: Long hair should be covered by a swimming hat or tied back

6. If you wear Jewellery what would you do with it ?
Answer: Jewellery should be removed prior to swimming and left at home or stored in a
safe place at the pool.

7. When and how would you enter the pool ?
Answer: Pupils should enter the water only when instructed to do so by the teacher.
A safe method of entry should be used.

8. What are the depths of your pool ?
Answer: It is specific to the centre. The teaching pool varies from 0.6 metres to 1 metre
and the main pool is 0.9 metres deep down the shallow end and 2 metres
deep down the deep end.

9. Who would you tell if someone has an accident at the pool ?
Answer: The teacher of the class, a lifeguard or another responsible person.

10. What are you not allowed to do at the swimming pool ?
Answer: Pupils should not: Eat chewing gum, run on the pool side, enter the water
until instructed, leave a class
without telling anyone, and dive, unless instructed to do so.

11. What colour uniform do your lifeguards wear ?
Answer: This is specific to the centre- for our pool, either Yellow or red.

12. What should be done to equipment when the teacher has finished with it ?
Answer: After use equipment should be placed tidily on the poolside in case needed again.

13. Why do we need to know which is the shallow end of your pool ?
Answer: This is necessary in the interest of safety. It is important to know the depth of the water
for various activites.


14. What should you do if the alarm sounds at the swimming pool ?
Answer: If the alarm sounds you should immediately leave the pool and await instructions from
teacher and lifeguard.


15. What should you do after you have been swimming ?
Answer: After swimming the pupils should shower, dry them selves dress and rinse out their
swimming costumes
in clean water as soon as possible.

16. What jewellery is allowed at your pool ?
Answer: The only jewellery, which should be worn in a swimming pool, is a medic
alert bracelet or necklace.

17. Who should you tell if you need to go to the toilet ?
Answer: If the pupils want to go the toilet during a lesson they should ask the teacher for
permission to leave the pool.


 


Affiliated to Rushmoor Swimming Association - Established in 1973
Site designed by: Chris Gillman © 2015