previous arrow
next arrow
Slider

Octopus Water Safety Questions & Answers

1. How would you telephone for help ?
Answer: To telephone for help you could dial 112
(prefered number especially for mobiles) or 999 and ask for the service you require.

2. What are the four parts of the Water Safety Code ?
Answer: The four parts of the water safety code are: Spot the dangers,
Take safety advice, Don't go alone, Learn how to help.

3. What is the difference between swimming in a pool and swimming in open water ?
Answer: The difference between swimming in a pool and swimming in open water are manly in a
pool there is clean water and in open water the water is mucky. At open water you do not know
the depths of the water where as in a pool you can.

4. What water hazards/dangers are there in the home or garden ?
Answer: Open water is not supervised where as a swimming pool there are lifeguards
supervise. Water dangers /hazards at home could be bowls, paddling pool, swimming pool,
water butts, puddles.

5. What water hazards are there in a park ?
Answer: Water dangers or hazards in a park could include streams, rivers, canals,
gravel pits, reservoirs.

6. What water hazards or dangers are there at the beach or seaside ?
Answer: Water dangers or hazards at the seaside could include all mentioned above
and groynes, rock pools, breakwaters, quick sands, watercraft.

7. What warning flags are there at the beach or seaside ?
Answer: Red- Do not enter the water Red and yellow-patrolled bathing area Black and white
quartered-craft area orange with blue diagonal stripes-signal flag.

8. Why are rivers dangerous ?
Answer: Rivers are dangerous because they may be very cold, whirlpools. rocks, and weeds.

9. Why are canals dangerous
Answer: Canals are dangerous because steep edges at locks, metal objects. polluted
and mucky, broken glass. Some places where it would not be safe to swim would be lakes,
rivers, canals, unless these places are supervised for any reason.

10. Name some places where it would not be safe to swim ?
Answer: Some places where it would not be safe to swim include canals, rivers, streams,
reservoirs,
gravel pits or any where with out correct supervision from lifeguards or a responsible adult.

11. Why should you never go swimming alone ?
Answer: You should never go swimming alone because there would be no one to call for help
if you need it.

12. If you go swimming on holiday what should you do first ?
Answer: If you go swimming on holiday make sure you are swimming in a supervised lifeguard area.

13. If you go swimming at the seaside what should you do first ?
Answer: If you go swimming in the sea you should the local conditions should be checked
and only
swim in a lifeguard area.

14. If you go swimming at a new pool what should you do first ?
Answer: If you go swimming at a new pool you should check any notices about the pool,
also check
pool depth notices and where it is safe to jump in etc.

15. If you see someone downing at the swimming pool what should you do ?
Answer: If you see somebody drowning in a swimming pool you should sound the alarm
and tell a lifeguard.

16. If you see someone drowning in open water what should you do ?
Answer: If you see someone drowning in open water you should access the situation and raise
the alarm, a rescue should only be attempted if it is possible with out endangering the
life of the rescuer.

17. How can you help somebody who is drowning without putting your self at risk ?
Answer: Rescues which may be possible include:To throw a rope, areach rescue form the side,
a wade in rescue if the water is shallow.

18. What rescue services can help you at the seaside ?
Answer: Rescue services, which can help at the seaside, include coast guard,
beach lifeguards, lifeboats, fire service, police, and ambulance.

19. How could you reach some body that has fallen into water and
cannot swim very well ?
Answer: A reach rescue may be possible by lying flat and reaching out to the person downing.
A long item is needed here like a stick.

20. What would be the best aid to use to reach somebody who
needs help in water ?
Answer: Anything, which is available, can be used for a reach rescue as long as it is strong
and can reach the person.

21. What could you use to throw to somebody who needs help in open water ?
Answer: An aid which can be thrown to a person who need help. Examples of aids could
be a Rope, Life Belt, Plastic Container, Ball or a Piece of Wood.